A SAJÁT TERMESZTÉSŰ TÖNKÖLYBÚZAFŰLÉ LEÍRÁSA | |
Buzafukeszites |
Fáradságos, kitartó munkával lehet saját készítésű búzafűléhez jutni!
Ha eldöntötted, úgy ezen az oldalon teljes segítséget adunk a sikerhez:
Legfontosabb, csak csíraképes Tönkölybúza alkalmas vetésre! Ez forgalomban nagy ritkán kapható!
A bio boltokban kapható csépelt tönkölybúza nem alkalmas a vetésre, mert nem csíraképes!
Vetésre alkalmas Tönkölybúza csuhéban, cséplés nélküli vetőmag.
Termesztés folyamata:
Áztatás: két fő részére, 3-4 evőkanál napi fogyasztásához 2 dl vetőmagot egy tálkában beáztatunk 10 óra időtartamra. (estétől- reggelig)
 
Csíráztatás: A nedvességgel feltöltött magot leszűrjük, majd egy tálcára, vagy falapra helyezzük, letakarva egy ruhával, azt folyamatosan nedvesen tartva, másnap estig csiráztatjuk.
 
Vetés: Forgalomban kapható virágládákba (is) vethetjük a kicsirázott magot. Ládába kb. 7-8 cm vastagságú földet – komposztot - rakunk, azt apróra morzsolva, jól előkészítjük a magágyat. Egyenletesen elosztjuk a kicsírázott magot a felületén, majd virágspriccelővel jól meglocsoljuk, átáztatjuk a földet a maggal együtt. Ezt követően laza szerkezetű földet szórunk rá 1 cm vastagságban. ( Nem vastagabban, mert a régi öregek azt mondták, hogy a magnak a földben, hallani kell a harangszót! )

Kelés folyamata másnapra!

3 – 4.-ik naposan.

5-6.-ik naposan

7-8.-ik napon már szép nagy a búzánk, 10-12 cm.

9-10 napon jöhet az aratás!
 
Az „aratás” folyamata:
Megfogunk egy marék füvet, és éles ollóval kb. a tövétől 2-3 cm.-re levágjuk, majd egy tálkába ugyanezt feldaraboljuk 1-2 centisekre (turmixoláshoz), vagy a hűtőben tárolhatjuk akár 10 napig is.
Fontos, hogy hagyjunk pár centi „tarlót”, mert a búzafüvünk, pár nap múlva újra arathatóvá növekszik. |
Buzafukeszites |
A búzafűlé kinyerésének lehetnek hagyományos, de ugyanakkor profibb kinyerési lehetőségei.
Amennyiben nem akar valaki beruházni, vagy kis ideig kíván búzafűvezni, úgy egyszerű konyhai turmixolás követően gézen keresztűl, vagy egy ruhadarabon át megszűrjük a levet.
A turmixolás, ahogyan én is használom: 1 személyre. Egy csipetet (amit összefogunk egyszerre) éles ollóval levágjuk 2-3 cm.-es „tarlót” hagyva, és ugyanezzel a fűvel a turmixba vagdossuk 1-2 cm.-es darabokra. Felönjük sima vagy ásványvizzel, kb 05-07 lit. és össze turmixoljuk. A keletkezett habot hagyjuk megszállni, de fel is használhatjuk pl: sampon helyett, pakolásnak fájó testrészre,…… stb
De turmixgép helyett lehet ledarálni húsdarálón is, amikor kivesszük a kést és így préseljük ki a zöld anyagból a lé tartalmát. |
|
Búzafűlé fogyasztása Búzafűlé fogyasztásával kapcsolatos kérdések A kinyert léből naponta akár 3 evőkanáltól egészen a napi 1,5 dl mennyiségig fogyaszthatunk. | |
Buzafuites |
érdemes elkezdeni napi 3 evőkanállal és ezt az adagot hetente növelni akár a másfél deciliterig.
Fontos tudni valók:
1, Bármennyit fogyaszt valaki, nincs káros hatása.
2, Érdemes fokozatosságot betartani, mert a szervezetet a méregtelenítési folyamat bizonyos mértékig megterhelheti.
3, Búzafűlé a kipréselést követően 20-30 percen belül el kell fogyasztani, mert vannak olyan enzimek a lében, amelyek ezen időn túl megváltoznak, ill. átalakulnak.
4, Hűtőben maximum két óráig tárolható úgy, hogy minden eredeti tulajdonságát megőrizze!
5, Aratás után maga a kipréseletlen fű, hűtőben akár 10 napig is tárolható károsodás nélkül.
6, Öregedést azon vesszük észre, amikor sárgulnak a levelek.
Megkeresésre – amíg a készlet tart – küldök vetőmagot mindenkinek.
Mindenkinek azt kívánom, hogy teljen öröme és megelégedése ebben a „termelési” folyamatban.
Továbbá, ha bármilyen jó tulajdonságot tapasztalnak magukon, kérem, írják meg (névvel, címmel), mindannyiunk okulására!
Bi(j)ó egészséget kívánok: Bioferibá
Elérhetőségeim: Postacím: Szász Ferenc 4644 Mándok Széchenyi út 56., Tel: 36 ... E-mail: bioenergiaferi@gmail.com Web: www.szaszbio.atw.hu, Skype: Bio Feri | |
Tönkölybúza rendelés!
Kedves Érdeklődő Barátom!
Tudom, hogy mindenkinek ezer kérdése lenne, ha az egészségéről van szó, de mivel annyi időm nincs ….
ezért: ....... nos, röviden,.... kidolgoztam, egy technológiát - az úgynevezett balkonládás módszert - amivel egész éven át (akár az ablakpárkányon is) termelhető és feldolgozható saját kezűleg.
Ami kell hozzá: 3 db (50-60 cm.- es) balkonláda / fő, + turmixgép a feldolgozáshoz. Mindez - az Öko-10.-es minősítésű tönkölybúza, adagoló, tájékoztató, tapasztalatok,.... - 3.650.-Ft / fő költségbe kerül 1 évre ( tehát, napi 10 Ft.- az egészségéért, döntse el megéri-e?).
Mindenre kiterjedő használati útmutatót küldök, megrendelés esetén.
Megrendelés esetén kérek - pár soros - rendelést, pontos címet (irányítószámmal),
telefon vagy mobil számot (ezeket az esetleg meghiúsult utánvétes költségek visszatérítése miatt van szükség) amit, e-mailban visszaigazolok.
Példa:
Megrendelem az Öko-10.-es tönkölybúza magot Szász Ferenctől ....... fő részére.
Név, ..............................................
Lakcím: ..........................................................
Tel: .........................
Elfogadom, a 3.650.-Ft / fő. + postai utánvétes árat.
Összesen: ……………… + pk. összegben.
(Megjegyzem: megrendelő hiányában - mivel rossz tapasztalataim (is) vannak - nincs lehetőségem küldeni). Megértését köszönöm.
Bi(j)ó egészséget kíván:
Bioferibá (...... a neten így ismernek...)
Ui: ... mielőbbi visszajelzést kérek, mivel a készlet fogyóban van......